Szparag czy asparagus?

Asparagusy czyli szparagi to zarówno dekoracyjne rośliny doniczkowe, gałązki dodawane do bukietów kwiatowych, jak i popularne warzywa zwane szparagami. Tak naprawdę nazwa „szparag” obejmuje ponad 200 różnych odmian roślin. To co uprawiamy i spożywamy jako warzywo to tzw. szparagi lekarskie. Są one jedynymi jadalnymi przedstawicielami tego gatunku. Najszerzej uprawiane są w Chinach. W Polsce również możemy je spotkać, a z roku na rok przybywa ich wielbicieli. Jest to warzywo bardzo cenione ze względu na lekkostrawność, ale też niezwykłe walory smakowe. Choć nadal sporo osób uważa ich smak za mdły. Jest to jednak zazwyczaj związane z tym, jak bardzo jędrne i świeże są kupowane przez nas szparagi Jak wybrać, skąd wiedzieć, że są świeże i czym się kierować przy ich zakupie?

Czerwiec – czas na szparagi

Na lokalnych ryneczkach i bazarach szparagi pojawiają się w maju. Można je zdobyć zazwyczaj przez okres około dwóch miesięcy. Najlepszym miesiącem na świeże i pyszne szparagi jest więc czerwiec. Jeśli znajdziemy te warzywa w sklepie poza sezonem, musimy się liczyć z tym, że ich wartości odżywcze i smakowe będą dużo niższe.

Świeże szparagi jak wybrać?

Jakość i świeżość warzywa możemy określić między innymi po wyglądzie główki szparaga. Świeże szparagi powinny mieć jasne, jędrne i zamknięte końcówki. Nie może być na nich śladów pleśni, co niestety często się zdarza. Przyjrzyjmy się im zatem dokładnie, zanim zdecydujemy który pęczek wybrać. Łodygi warzywa również powinny być jędrne i najlepiej żeby w pęczku miały podobną długość i grubość. Łatwiej będzie nam wtedy je ugotować. Zazwyczaj te drobniejsze warzywa są mniej łykowate. Szparagi powinny też pachnąć, a przy pocieraniu o siebie wydawać charakterystyczne skrzypienie.

Jak przechowywać szparagi?

Świeże szparagi najlepiej od razu przyrządzić. Jeśli jednak z jakiegoś powodu musimy je przechować, najlepiej okryć je wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce. Możliwe jest też mrożenie szparagów, jednak warto pamiętać, że stracą one wtedy swoje walory smakowe. Warzywo takie, po rozmrożeniu, jest zdecydowanie mniej jędrne, ze względu na utratę dużej ilości wody.