Wiosenny skarb z lasu liściastego

Używanie przypraw do dań nie tylko poprawia ich smak, a również wypełnia Naszą kuchnię przepięknym zapachem. Chociaż już w średniowieczu uprawiano, w przydomowych ogródkach, szereg wspaniałych ziół jak kminek, chrzan, kolendra, cząber, czy dobrze Nam znany rozmaryn. Z racji łatwej dostępności stosowane były także dzikie rośliny, czyli dzięgiel leśny, macierzanka, krwawnik, mięta, czosnek niedźwiedzi, biedrzeniec, jałowiec oraz wiele innych pozycji, które poprawiały smak niejednej potrawy. Za tą dodatkową przyjemnością stał jednak ważniejszy atut, mianowicie właściwości prozdrowotne – właściwości bakteriobójcze, poprawiają trawienie, a także mogą polepszać apetyt. Uzyskanie interesujących nas przypraw oraz roślin w obecnych czasach nie jest żadnym problemem – wystarczy pójść do sklepu I wybrać odpowiednie produkty. Jednakże mała liczba osób jest świadoma, iż w różnego rodzaju lasach możemy znaleźć jadalne, zupełnie użytkowe do gotowania, piękna natury w postaci różnorodnych roślin, którego przykładem jest dziki szczypior.

Gdzie odnajdziemy oraz jak wygląda dziki szczypior?

Allium schoenoprasum, czyli dziki szczypiorek, jest bardzo powszechny, więc nie jest problemem go odnaleźć. Szczególnie wiosną znajdziemy go nawet w dużych ilościach, jednak będzie się przed nami chował w liściastym lesie lub pozytywnie zaskoczy nas swoją obecnością na jego skraju. Jego wygląd różni się jednak od hodowlanej odmiany – jest mniej soczysty, a także dużo mniejszy, oprócz tego jego liście są węższe, przez co łatwo go pomylić z młodą trawą. Przy odróżnieniu możemy pokierować się jego owalnym przekrojem I zapachem, który jest bardzo ostry oraz czosnkowo-cebulowy. Jeżeli wybierzemy się na zbieranie dzikiego szczypiorku warto wiedzieć, że jego, głęboko zakopane w ziemi, małe cebulki są również jadalne, więc możemy je również użyć do Naszych smakowitych potraw.

Właściwości dzikiego szczypioru

Allium schoenoprasum zawiera cały zestaw witamin – karoten, witaminę C, B1, B2, potas, sód, wapń, magnez, kwas krzemowy, chlor oraz fosfor, a także kwas foliowy – które wspierają organizm, a dodatkowo związki siarki wspierają układ odpornościowy oraz trawienie. Na tym jednak nie kończą się jego właściwości zdrowotne. Wraz ze spożywianiem dzikiego szczypiorku pozyskujemy działanie przeczyszczające, bakteriobójcze, a wraz z nimi grzybobójcze.