Dlaczego warto stosować świeży imbir w kuchni

Imbir to rośliną bez której wiele egzotycznych kuchni straciłoby swój wyjątkowy charakter. Jednak imbir to nie tylko wyjątkowy smak. Dla Azjatów imbir to skuteczne lekarstwo dla infekcje wirusowe czy mdłości. W Polsce imbir najbardziej kojarzony jest z przyprawą do piernika lub piwem.

Imbir – podstawowa wiedza

W Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Imir to skuteczna roślina w walce z infekcjami i mdłościami. Można ją stosować jako afrodyzjak, przyprawę, dodatek do kosmetyków, wyrobu piwa czy roślinę ozdobną. Odkąd świeży imbir jest dostępny prawie w każdym supermarkecie warto zastąpić nim sproszkowaną, suszoną przyprawę. Olejki eteryczne i substancje życiowe zawarte w świeżym korzeniu imbiru mają lecznicze właściwości. Podczas przeziębienia i infekcji wirusowych, dzięki zawartym w nim substancji przeciwzapalnie, imbir przynosi ulgę w bólu stawów i mięśni.  Dlatego wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających.
Olejki zawarte w kłączu pomagają na zaburzenie trawienia. Imbir pobudza wydzielenie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo oraz leczy wzdęcia.
Imbir pomaga również w walce z mdłościami. Dlatego jest jednym ze składników tabletek na chorobę lokomocyjną. Przeciwdziała mdłością po narkozie i chemioterapii. Jest również skutecznym, naturalnym sposobem na poranne mdłości dla kobiet w ciąży.
Imbir chroni również przed tworzeniem zakrzepów krwi. Powinien być również spożywamy przez osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Roślina ta, znana jest również z tego że łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Jest również znanym afrodyzjakiem, poprawia krążenie krwi oraz ukrwienie mózgu, co przyczynia się do poprawy koncentracji.
W Polsce bardziej popularny jest imbir w postaci mielonej i suszonej. Stosowany głównie do deserów. Ze względu na dostępność i  szeroką listę właściwości leczniczych świeżego imbiru warto również wprowadzić te przyprawy do naszej kuchni.  Świeży imbir różni się w smaku znacząco od tego w postaci mielonej. Nada ona oryginalnego, trochę pikantnego smaku owocom morza czy podkreśli tłusty mdły smak mięs.

 

Artykuł powstał dzięki sprytneodchudzanie.pl