- Stylowe komody do każdego wnętrza: jak wybrać idealny mebel?
- Izolatory ceramiczne i ceramika techniczna: rewolucja w wysokotemperaturowych zastosowaniach
- Sieczki dla koni – dlaczego warto wprowadzić je do diety Twojego konia?
- Personalizacja opakowań z nadrukiem: Jak wyróżnić swój produkt?
- Odkryj klucz do nauki języków z Matfel.pl - słowniki polsko-norweskie i polsko-czeskie
Dlaczego warto stosować świeży imbir w kuchni
![](https://www.arpegio.pl/wp-content/uploads/2020/11/imbir_1605266453.jpg)
Imbir to rośliną bez której wiele egzotycznych kuchni straciłoby swój wyjątkowy charakter. Jednak imbir to nie tylko wyjątkowy smak. Dla Azjatów imbir to skuteczne lekarstwo dla infekcje wirusowe czy mdłości. W Polsce imbir najbardziej kojarzony jest z przyprawą do piernika lub piwem.
Imbir – podstawowa wiedza
W Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. Imir to skuteczna roślina w walce z infekcjami i mdłościami. Można ją stosować jako afrodyzjak, przyprawę, dodatek do kosmetyków, wyrobu piwa czy roślinę ozdobną. Odkąd świeży imbir jest dostępny prawie w każdym supermarkecie warto zastąpić nim sproszkowaną, suszoną przyprawę. Olejki eteryczne i substancje życiowe zawarte w świeżym korzeniu imbiru mają lecznicze właściwości. Podczas przeziębienia i infekcji wirusowych, dzięki zawartym w nim substancji przeciwzapalnie, imbir przynosi ulgę w bólu stawów i mięśni. Dlatego wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających.
Olejki zawarte w kłączu pomagają na zaburzenie trawienia. Imbir pobudza wydzielenie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo oraz leczy wzdęcia.
Imbir pomaga również w walce z mdłościami. Dlatego jest jednym ze składników tabletek na chorobę lokomocyjną. Przeciwdziała mdłością po narkozie i chemioterapii. Jest również skutecznym, naturalnym sposobem na poranne mdłości dla kobiet w ciąży.
Imbir chroni również przed tworzeniem zakrzepów krwi. Powinien być również spożywamy przez osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Roślina ta, znana jest również z tego że łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Jest również znanym afrodyzjakiem, poprawia krążenie krwi oraz ukrwienie mózgu, co przyczynia się do poprawy koncentracji.
W Polsce bardziej popularny jest imbir w postaci mielonej i suszonej. Stosowany głównie do deserów. Ze względu na dostępność i szeroką listę właściwości leczniczych świeżego imbiru warto również wprowadzić te przyprawy do naszej kuchni. Świeży imbir różni się w smaku znacząco od tego w postaci mielonej. Nada ona oryginalnego, trochę pikantnego smaku owocom morza czy podkreśli tłusty mdły smak mięs.
Artykuł powstał dzięki sprytneodchudzanie.pl