- Izolatory ceramiczne i ceramika techniczna: rewolucja w wysokotemperaturowych zastosowaniach
- Sieczki dla koni – dlaczego warto wprowadzić je do diety Twojego konia?
- Personalizacja opakowań z nadrukiem: Jak wyróżnić swój produkt?
- Odkryj klucz do nauki języków z Matfel.pl - słowniki polsko-norweskie i polsko-czeskie
- Wpływ polityki handlowej na ceny surowców na giełdzie
Ciasta bez laktozy
Puszysty sernik, lody czy pizza z podwójnym serem – nie możesz się oprzeć tym smakołykom, ale musisz je odrzucić, bo po ich spożyciu, twój brzuch jest bardzo wzdęty. To najprawdopodobniej objawy nietolerancji laktozy
Objawy nietolerancji laktozy pojawiają się kilka godzin, po spożyciu nabiału. Do najczęstszych objawów należą:
– biegunka
– wzdęcia
– ból brzucha
– gazy
– kolki
O tym, czy mamy nietolerancję laktozy możemy przekonać się w łatwy sposób przeprowadzając obserwację naszych dolegliwości. Jeśli wyeliminujemy na kilka dni nabiał z diety i dolegliwości się nie pojawią, to będzie pierwszy sygnał, że możemy cierpieć na nietolerancję laktozy. Wówczas warto zdecydować się na dietę bezmleczną.
Osoby z nietolerancją laktozy, zarówno wtórną, jak i nabytą, nie tolerują laktozy i nie mogą spożywać mleka, jednak produkty poddane procesowi fermentacji (kefir, maślanka, kwaśna śmietana, sery pleśniowe) nie powodują u nich dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tego typu produkty mogą wyrównać niedobory powstałe przy eliminacji mleka i produktów mlecznych.
Konieczność zrezygnowania z laktozy nie oznacza wyroku. Wystarczy jedynie odpowiednio rozejrzeć się po sklepie, aby wybrać zamienniki mleka. Dieta bezmleczna nie oznacza rezygnacji chociażby z ciasta bez laktozy.
Ciasto bez laktozy – przepis
Zrobienie ciasta bez laktozy nie jest trudne. Wymaga jedynie poznania zamienników mleka.
Ciasto bez laktozy a’la brownie
Składniki:
– 200 g margaryny bez laktozy
– 300 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka
– 200 g cukru pudru
– 75 g mąki kukurydzianej
– 75 g mąki jaglanej
– szczypta soli
Margarynę bez laktozy rozpuszczamy w rondelku, a czekoladę drobno siekamy. Rozpuszczoną margarynę zdejmujemy z gazu i dajemy do niej 2/3 posiekanej czekolady. Mieszamy aż się rozpuści. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitych jaj dodajemy masę czekoladową. Całość mieszamy mikserem. Powoli miksując do masy, powoli dodajemy mąki ze szczyptą soli.
Gotową masę przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto pieczemy 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto posypujemy czekoladą.
Jak widać, przepis na deser bez laktozy nie jest skomplikowany. Wystarczy odpowiedni dobór składników.
Konieczność wyeliminowania mleka z diety nie musi być uciążliwa. Jest to co prawda pewna niedogodność, bo trzeba całkowicie przestawić się na nowe zasady komponowania posiłków, ale przy odrobinie wprawy można stworzyć pyszne dania, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Wyeliminowanie mleka z diety nie powoduje, że nasze menu będzie ubogie, a my będziemy spędzać wiele godzin w kuchni obmyślając coraz to nowe przepisy na dania bezmleczne. Wykorzystanie zamienników mleka, sięganie po produkty bez laktozy, powoduje, że nasza dieta nadal może być pyszna i bez wyrzeczeń.
Należy pamiętać, że konsekwentne przestrzeganie diety przy nietolerancji laktozy daje gwarancję ulgi. Ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej daje gwarancje pozbycia się niechcianych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.